De dagen worden kouder en korter en de zon staat laag. Voor de ene persoon klinkt het als een nachtmerrie en voor de ander juist als top vakantie: kamperen in de winter. Veel mensen denken dat het afzien is tijdens het kamperen, maar dat is juist niet zo. Er is alleen een dingetje waar je rekening mee moet houden: tempratuur. Dat was vast niet een verrassing. In de zomer wil je juist alle warmte uit je tent of caravan. In de winter wil je dat de warmte blijft hangen.

Wat voor caravan heb je nodig voor winterkamperen?

Het beste voor als je in de winter gaat kamperen, is om een niet al te kleine caravan te nemen. In de zomer heb je een voortent waar je in vertoeft, maar in de winter kan dit juist als opslag plaats dienen voor alle wintersport attributen. De minimum voor de lengte voor de caravan is 3,80 in de hoogte.

Warmte

Dat is toch een belangrijk dingetje. Wel zo fijn om na een dag in de sneeuw geploeterd te hebben in een warme caravan terug te komen. Een factor waar je dan naar moet kijken, is de isolatie. Vele merken van caravans beweren de beste isolatie te hebben. Dit blijkt vaak niet zo te zijn. De Scandinavische merken hebben de beste isolatie. Je hoeft niet meteen een caravan uit Scandinavië te kopen, want met een goede verwarming gaat het ook goed. Om nachts meer warmte binnen te houden, kun je thermomatten aanbrengen bij de ramen. Deze matten bestaan uit noppenfolie en aluminiumfolie.

Lekker warm tegen de verwarming

De meeste caravans hebben een verwarming op gas. In de winter kan dit alleen propaan zijn, omdat dit niet snel bevriest. Ondanks dat het niet snel bevriest, zit er een nadeel aan. Als je het reduceerventiel niet goed verwarmt, bevriest dit en zit je alsnog zonder een warme verwarming. Je mag de fles niet inpakken. Voor de verdamping van vloeibaar propaan is warmte nodig. Die warmte kan er niet bijkomen als je de fles inpakt.

De caravans van nu hebben een goed werkende gaskachel. Daar zijn alleen niet al je problemen mee opgelost. Als je de warmte niet goed verdeeld over de caravan dan maak je geen vrienden met de genen die niet tegen de verwarming aanzitten. Het verdelen van de warmte kan met radiatoren of een luchtcirculatie systeem waardoor de warmte op alle plekken van de caravan komt.

Als een extra verwarming wordt er gebruik gemaakt van een elektrisch kacheltje. Heel handig als je het juist gebruikt. Als je over de maximum stroomsterkte gaat, dan zit je romantisch in het donker en kan iemand naar de camping beheerder om deze te waarschuwen.

Stroom

Waar je in de zomer genoeg hebt aan zonnepanelen voor stroom, is dit in de winter niet zo. De zonnepanelen zullen niet genoeg stroom opwekken. De caravan zal dus aan ‘de paal’ aangesloten moeten worden. Om te voorkomen dat je kabels onder sneeuwen, kun je deze tussen de bomen spannen. Als dit niet kan en je snoer op de grond ligt, verplaats deze dan iedere dag. Anders kan de kabel door de zon smelten en dan zit deze vast. Ook als er sneeuw valt of er sneeuw op de kabel ligt, gelijk uit de sneeuw vandaan halen. Anders zit de kabel vast aan de grond.

Water wat geen ijs moet worden

Allemaal heel leuk sneeuw en ijs, maar er is een vorm die je hard nodig hebt: water. Zonder drink water moet je een heleboel waterflessen kopen. Gelukkig kun je in de winter ook je watertank gebruiken. Deze kun je binnen in de caravan zetten. Met een uitstroomopening kun je ervoor zorgen dat het water vloeibaar blijft. Een belangrijke tip: zorg dat je leidingen nergens tegen de wanden van de caravan komen. Deze bevriezen anders snel. Mocht dat toch wel gebeuren, dan kun je alles los maken met een haarfohn.

Ook voor het afval water geldt dat de leidingen leeg moeten zijn. Anders bevriest de boel en kun je weer de haarfohn pakken. Ook de afval emmer moet regelmatig geleegd worden.

Toch een tent meenemen

Ondanks dat je tijdens de winter niet veel buiten zit, is het toch verstandig om een voortent mee te nemen. Geen zomertent natuurlijk. Die kan het gewicht van de sneeuw niet aan. Een wintertent loopt schuiner af waardoor de sneeuw gemakkelijk er af kan schuiven. Een wintertent kan dient tijdens het kamperen als opslag plaats voor natte jassen, ski’s en snowboards en andere dingen die je liever niet binnen legt. Naast de werking als opslagplaats, dient de wintertent ook als warmtesluis. Zo blijft de warmte beter binnen.

De haringen die je in de zomermaanden met gemak de grond in krijgt, werken niet in de winter. Nu zul je rotspennen of 15 cm lange draadnagels moeten gebruiken. Deze krijg je het beste in de grond door een klopboor of een boorhamer te gebruiken. Soms komt er een beetje water bij rotspennen. Als dat water weer bevriest, zitten de pennen muurvast. Je krijgt ze dan weer los met warm water.