Winterkamperen in de sneeuw, geweldig om mee te maken. Ziet u zich al staan in dat wollige winterlandschap? Het vergt enige voorbereiding, maar dan is het ook de ultieme manier om op wintersportvakantie te zijn. De tegenwoordige caravans en campers zijn vaak goed geïsoleerd en beschikken soms al standaard of als optie over vloerverwarming. Zo niet dan is het vrij eenvoudig te realiseren om toch lekker comfortabel op je sokken te kunnen lopen in je caravan. De huidige verwarmingssystemen zorgen hiermee 24 uur per dag voor een aangenaam klimaat in de caravan.

Dat is allemaal heel mooi natuurlijk. Maar waar moet je nou toch op letten voordat je aan dit winteravontuur begint? We hebben de belangrijkste zaken eens voor u op een rijtje gezet. Zo gaat je goed en veilig winterkamperen.

Gas
Als je gaat winterkamperen is het verstandig om gasflessen met een propaanvulling te gebruiken. Butaan bevriest namelijk zodra de temperatuur onder de nul graden komt. Wil je toch je butaangasfles gebruiken, pak de fles dan in met bubbelplastic. Dit isoleert goed en zorgt ervoor dat de flessen minder snel bevriezen. Tijdens het winterkamperen is het verstandig om 24 uur per dag te stoken. Hou er rekening mee dat je in dat geval al gauw 3 kg gas per dag verbruikt. De standaard 5 kg gasfles zal dan ook na twee dagen zeker leeg zijn. Gelukkig bestaat er op de goed uitgeruste wintercampings vaak de mogelijkheid om een grote 33 kg gasfles te huren en vaak is het zelfs mogelijk om gebruik te maken van een vaste gasaansluiting. Monteer een 12 volt verwarmingselement op de drukregelaar om bevriezing te voorkomen.

Water
Als je een caravan hebt waar de waterleiding en waterafvoer (deels) buiten de caravan ligt dan is de kans groot dat deze zal bevriezen als je geen voorzorgmaatregelen neemt. De simpelste manier om dit te voorkomen is om geen water te gebruiken. In dat geval tap je de waterleiding helemaal af en blaas je deze door. Wil je wel gebruik maken van de watervoorziening in de caravan dan kun je problemen voorkomen door de waterleiding en waterafvoer te isoleren. Voor de waterafvoer bestaan er tevens verwarmingsspiralen die je langs de afvoer legt. In de watertank kun je een 12 volt verwarmingselement hangen. Hiermee voorkom je dat de watertank bevriest.

Schoorsteen en roosters
Op het dak van de caravan zit een schoorsteenpijpje. Aangezien dit niet heel erg ver boven het dak uitsteekt zal dit na een stevige sneeuwbui al snel verdwijnen onder de sneeuw en dan dus niet meer functioneren. Je kunt dit voorkomen door de schoorsteenpijp tijdelijk te verlengen. Hiervoor zijn 3-delige schoorsteen verlengset te koop waarmee je de schoorsteen tot ongeveer 1 meter kunt verlengen. Voor de koelkastroosters zijn er winterafdekkappen in de verkoop. Hiermee voorkom je dat er sneeuw in het rooster kan komen en de kou buiten blijft.

Disselbak
Het is echt heel vervelend als je na een gezellige dag op de skipistes je bezem uit de disselbak wilt pakken omdat je door de sneeuwval anders je wintertent niet binnen kunt komen en je komt tot de ontdekking dat de disselbak zit dichtgevroren. Gelukkig valt ook dit te voorkomen door gebruik te maken van een zeil voor de disselbak. Hiermee dek je de disselbak af zodat er geen smeltwater in de naden kan lopen, wat dan later weer bevriest.

De wintertent
Speciaal voor de winterse omstandigheden gebruik je tijdens het winterkamperen een wintertent. Deze voorzettenten zijn snel en gemakkelijk op te zetten en creëren vooral een luchtsluis tussen het aangename klimaat in de caravan en de winterse kou buiten. In de wintertent kun je de ski’s kwijt en kun je ook je skikleding uit laten druipen. De tenten zijn gemaakt van stevige materialen die bestand zijn tegen de extremere weersomstandigheden, met een schuin dak waar de sneeuw gemakkelijk vanaf glijdt. Verwijder in ieder geval altijd de gevallen sneeuw van de voortent om te voorkomen dat deze te zwaar belast raakt. Ditzelfde geldt trouwens ook voor het dak van je caravan! Als het hard en langdurig sneeuwt is het verstandig om minimaal tweemaal per dag de sneeuw van het dak van je caravan en tent te vegen met een zachte bezem.

Rubbers en sloten
Om tijdens het winterkamperen het vastvriezen van de caravandeur te voorkomen kun je deze inspuiten met siliconenspray, insmeren met een rubberstick of zeer simpel insmeren met vaseline. Dit geldt trouwens niet alleen voor de rubbers van de caravandeur, maar ook voor die van je auto! Daarnaast kun je voor een vastgevroren slot een speciale slotspray gebruiken. Een tip, leg deze niet in de caravan, maar zorg dat je deze bij je hebt in je jaszak, rugzak of handtas, want echt, je slaat jezelf voor het hoofd als je dit niet doet.

De gaskachel
Tijdens het winterkamperen is het uitermate belangrijk dat de kachel goed en veilig functioneert. Laat je kachel voor vertrek dan ook altijd even nakijken bij de dealer. Veiligheid gaat tenslotte voor alles. Omdat je 24 uur per dag stookt kan het verstandig zijn om een koolmonoxidemelder in je caravan op te hangen. Verder is het aan te raden om tijdens het winterkamperen je caravan tweemaal per dag minimaal 20 minuten te luchten.

Warme voeten
Is je caravan niet standaard uitgerust met vloerverwarming dan zijn er matten te koop waarin een verwarmingselement is verwerkt. Of, indien je beschikt over een tapijt, kun je een elektrische vloerverwarming set kopen voor onder het tapijt. Dit is te koop op diverse lengtes en kun je eenvoudig onder het tapijt leggen.

Deze tips zullen je zeker helpen om het winterkamperen nog aangenamer te maken. Verder moet je er vooral van genieten. Niets evenaart de sensatie die je ervaart als je vroeg in de morgen naar buiten stapt en de opkomende zon over de sneeuw ziet schijnen. De ijskristallen glinsteren je tegemoet, de lucht kraakhelder. Je begint aan een schitterende dag. Als je caravan lekker in het zonnetje staat dan kun je aan het einde van de middag voor je caravan, al dan niet met een dekentje om je heen, genieten van een lekkere glühwein of orangenpunch. Wij wensen je heel veel kampeerplezier!

Bron: Campolife